سفارش تبلیغ
صبا ویژن

عصر ظهور

نظر

ختران و زنان هدف شبکه های ماهواره ای


ماهواره موج جدید شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان در به دام انداختن طعمه‌های جدید آغاز شده است. موجی که بسیاری از آسیب‌شناسان نسبت به آن هشدار می‌دهند. کارشناسانی که می‌گویند مشاهده شبکه‌های ماهواره‌ای آثار نامطلوب فردی واجتماعی‌ بر روی شهروندان گذاشته است.

چرا که اغلب برنامه‌های پخش شده در این رسانه‌ها در تضاد با ارزش‌های ایرانی – اسلامی وهنجار‌های عمومی جامعه و مروج فرهنگ و ارزش‌های سازندگان و گردانندگان این شبکه هاست. همچنین آنها معتقدند‌اگر چه سبک زندگی تبلیغ شده در این برنامه‌ها مخاطبان عام را مدنظر دارد، اما هر برنامه به طور اختصاصی هم به پیام رسانی و الگوسازی برای مخاطبان خاص خود می‌پردازد.

یکی از این گروه‌ها که اهمیت بسیاری برای گردانندگان این شبکه‌ها دارند، زنان جوان و دختران هستند که یکی از بیشترین مخاطبان این شبکه‌هارا تشکیل می‌دهند. این گروه از جهات مختلف می‌توانند دارای اهمیت باشند؛ چه از نظر اقتصادی – به‌دلیل خریداری اجناس تبلیغ شده در این شبکه‌ها – و چه از نظر فرهنگی با ترویج مد‌های ارائه شده. همین امر هم باعث می‌شود تا کار‌شناسان جامعه‌شناسی و روانشناسی اجتماعی نسبت به افزایش مخاطبان این شبکه‌ها و بخصوص افزایش مخاطب در بین گروه زنان و دختران ابراز نگرانی کنند . . .اول یه اشاره می کنیم بهشبکه من وتو : مهران عبدشاه مدیر شبکه او آی پی ان با استناد به پایگاه اینترنتی جام نیوز خطاب به رسانه های رسمی کشور گفت: «شما نمی دانید صاحب من و تو کیست و از کجا شروع شده.»وی در ادامه با بیان اینکه شبکه من و تو توسط یک شخص آمریکایی و آقایان عباسی و فاضلی (دو مدیر تلویزیون آزادی) مدیریت می شود، حساب کنید اشخاص سیاسی مدیریش هستند پس این یعنی اهدافشون نمی تونه فرهنگی باشه . . . 

مضرات ماهواره

ماهواره ها در واقع، آخرین دست آوردهای رسانه ای غرب برای تحقق اهدافی است که از سال ها پیش و با اتخاذ سیاست های امریکا برای رویارویی با انقلاب اسلامی ، تحت عنوان"تهاجم فرهنگی" تدارک شده بود.

در واقع این ابزار ، به غرب این امکان را می دهد تا اینک از مسیری سر راست و کم هزینه و با هدف قرار دادن باورهای دینی و مبانی اخلاقی ،محتوای این انقلاب را دستخوش چالش های تدریجی و القای فرهنگ انفعال و بی تفاوتی قرار دهد.

مضرات: رواج بی بندو باری در خانواده ها مدگرایی و اعتقاد پیدا کردن به خرافه پرستی ،رسومات و رفتارهای غیر اصولی و مشکل ساز ، بروز مشکلات شخصیتی در مورد دختران جوانی که بدون کنترل پدر و مادر از ماهواره و اینترنت استفاده می کنند واز بین بردن حریم های بین افراد خانواده در نسل جوانی که از اینترنت و ماهواره استفاده می کنند.

پیامدهای زشت و زننده ی Farsi1 در جامعه (( فقط یک مورد  معمولی !!!! )

تأثیرپذیری از برنامه های شبکه ماهواره ای «فارسی وان» کانون خانواده ای را متلاشی کرد.شخصی با مراجعه به دفتر کیهان در الیگودرز در تشریح ماجرا گفت: نزدیک به 10 سال قبل ازدواج کرده ام و حاصل این ازدواج دو فرزند است.وی که ساکن یکی از شهرهای همجوار الیگودرز است؛ گفت: سال گذشته تصمیم گرفتم که یک دستگاه ماهواره خریداری کنم؛ اما همسرم با این تصمیم بشدت مخالفت کرد تا اینکه بالاخره در پی اصرارهای مکرر و بدون توجه به نظر وی اقدام به نصب ماهواره کردم.

وی افزود: پس از مدتی و با تماشای برنامه شبکه های مختلف از کرده خود پشیمان شدم؛ اما چون این اقدام با اصرار خودم عملی شده بود به روی خودم نیاوردم تا اینکه پس از گذشت چندین ماه متوجه شدم رفتارهای همسرم تغییر کرده و کمتر به انجام فرایض دینی اهمیت می دهد. بطوری که سریال های شبکه فارسی وان در رأس همه امور زندگی ما قرار گرفته بود.

این فرد در ادامه افزود: مزاحمت های تلفنی، رد و بدل پیام و بی توجهی همسرم به من و بچه ها و… باعث شد که پس از مدتی متوجه شوم همسرم با تقلید از سریال های شبکه فارسی وان با جوانی دوست شده است.

این مرد نادم در ادامه گفت: در پی این رسوایی دادخواست طلاق داده و همسرم نیز بی تفاوت نسبت به موضوع من و بچه ها را رها کرده و به منزل پدرش در تهران رفته است.

وی ضمن گرفتن قول از ما که نام و نشانش را فاش نکنیم گفت: تصمیم گرفتم داستان زندگی و فروپاشی آن را برای همه نقل کنم تا درس عبرتی باشد برای کسانی که همچون من عامل فروپاشی زندگی خود را فراهم می کنند به همین جهت برای اینکه شناخته نشوم عازم شهرستان الیگودرز شده و مشکل را جهت درج در روزنامه با شما در میان گذاشتم.

ماهواره و مضرات آن بر نسل جوان 

محض ورود به خانه کنترل تلویزیون را به دست می گیرد ، طبق عادت همیشگی کانالهای تلویزیونی را مرتب عوض می کند ، گویی هیچ کدام عطش بی پایان او را فرو نمی نشاند ، با روشن کردن ماهواره برنامه های مطلوب خود را در شبکه های های خارجی جستجو می کند ... ساعتها بدون اینکه گذشت زمان را حس کند در دنیایی بیگانه غوطه می خورد تا فردا شب و تکراری دیگر ...

امروزه جوانان زمان زیادی از شبانه روز را به تماشای برنامه های "ماهواره" اختصاص می دهند و همین امر عاملی در سستی نظام اکثر خانواده های ایرانی شده است . 
برخی کارشناسان معتقدند امروزه جوانان وسایل ارتباط جمعی ساده همانند تلویزیون و یا ویدئو را جوابگوی نیازهای خود نمی دانند به همین علت همیشه به دنبال راهی هستند که از طرق مختلف با دنیای بیرون خود ارتباط پیدا کنند .


با وجود اینکه هنوز برخی خانواده های ایرانی مخالف ورود ماهواره به خانه های خود هستند اما در این میان والدینی هم هستند که خود عامل تشویق فرزندان برای تماشای برنامه های ماهواره می شوند .

برنامه های رادیو تلویزیون متنوع شود 

جوان 22 ساله ای می گوید: سریال ها و برنامه های علمی ، ورزشی که از تلویزیون داخلی پخش می شود مورد پسند جوانان ایرانی نیست و کمتر جوانان تمایلی برای دیدن این برنامه ها دارند و سعی می کنند بیشتر اوقات خود را از طریق برنامه های ماهواره ای پر کنند .
اما جوان 30 ساله ای که تمایل چندانی به دیدن برنامه های ماهواره ای ندارد ، می گوید : اکثر برنامه های ماهواره ای بر خلاف اصول و عقاید دینی کشور ما است و با شرایط فرهنگی کشور ما منافات دارد .

وی می گوید : برنامه های ماهواره ای توام با فراهم کردن زمینه مفاسد اخلاقی و اجتماعی در جامعه است و بیشتر از آنکه برای نسل امروز و به طور کلی مردم مفید باشد خطرناک و مضر است.


راهی برای پر کردن اوقات فراغت 

26 ساله دانشجو یی در این زمینه می گوید : مسوولان توجه به برنامه های فرهنگی و تفریحی جوانان در کشور نمی کنند به همین دلیل اکثر جوانان مجبورند با دیدن برنامه های ماهواره ای و استفاده از اینترنت بیشتر ساعات اوقات فراغت خود پر کنند .


وی یکی از عوامل تمایل جوانان در استفاده از ماهواره را دستیابی به اخبار روز دنیا می داند و می افزاید : جدیدترین و تازه ترین اخبار روز دنیا را می توان از طریق ماهواره دریافت کرد و این امر خود عاملی می شود تا بسیاری از مردم و به خصوص جوانان تمایل بیشتری به دیدن برنامه های ماهواره پیدا کنند .


اصلاح فرهنگ استفاده از ماهواره ؛ تنها راه حل

جوان 20 ساله معتقد است : باید در بین مردم با ایجاد فرهنگ سازی مناسب زمینه ورود ماهواره را به خانه ها فراهم کنیم و تا زمانی که این فرهنگ سازی در جامعه ایجاد نشود استفاده از ماهواره به طور حتم برای مردم مضر وخطرناک خواهد بود .

وی خاطر نشان می کند : مسوولان باید بدانند جمع آوری ماهواره و محدود کردن اینترنت در شرایط کنونی در جامعه نمی تواند چاره کار باشد ، بلکه باید با فرهنگ سازی خانواده ها را به پیامدهای استفاده بی حد و مرز جوانان و نوجوانان از ماهواره آگاه کرد . 

شبکه تلویزیونی جوان ایجاد شود 
یک آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی دراین زمینه می گوید : با وجود اینکه برنامه های ماهواره ای دارای محتوای علمی و آموزنده نیز هستند اما امروزه اکثر جوانان ماهواره را برای استفاده از برنامه های علمی آن انتخاب نمی کنند و بیشتر تمایل به دیدن برنامه های دارند که آن را در برنامه های داخل کشور نمی یابند .
امروزه مسوولان توجهی به برنامه های تفریحی و علمی جوانان نمی کنند و همین امر عاملی شده تا اکثر جوانان برای تفریح و پر کردن اوقات فراغت خود به تماشای برنامه های ماهواره ای بپردازند .
توجه به برنامه های هنری و مورد علاقه جوانان در کشور می تواند تا حد بسیاری جوانان را از برنامه های نا مناسب ماهواره دور کند اما متاسفانه در این خصوص فکر اساسی نمی شود. 
جوانان امروز تمایلی بسیاری به موسیقی دارند بنابراین یکی از راه کارهای مناسب برای دور کرن جوانان از برنامه های نامناسب ماهواره اختصاص دادن یک شبکه موسیقی برای جوانان است تا بتوانیم تا حدودی از فساد اخلاقی و اجتماعی که ممکن است با دیدن برنامه های ماهواره گرفتار آن شوند جلوگیری کنیم .


14 تا 20 ساله ها ، بیشترین بینندگان برنامه های ماهواره ای 
تفریحات جوانان در کشور ما بر اساس سلیقه های شخصی طرح ریزی می شود در حالی که اگر در این مورد علایق جوانان مد نظر قرار گیرد ، آنها تمایل کمتری نسبت به استفاده از برنامه های ماهواره ای پیدا می کنند .

سنین بین 14 تا 22 سال تمایل بیشتری به تماشای برنامه های ماهواره ای دارند ، با توجه اینکه این قشر تمایل بیشتری در استفاده از برنامه های ماهواره ای دارند ، این افراد بیشتر در معرض اختلالات روانی ناشی از تماشای این برنامه ها قرار دارند .

برنامه های ماهواره ای با وجود اینکه می تواند از لحاظ روحی و روانی برای جوانان مضر واقع شود اما استفاده درست از برنامه های علمی آن نیز می تواند برای جوانان مفید واقع شود و تنها نباید به طور یک سویه از مضرات آن سخن گفت .


استفاده مخفیانه جوانان از ماهواره 

مدیر گروه آموزشی دانشگاه بهزیستی و توانبخشی نیز در این زمینه می گوید: تفاوتی که میان فرهنگ و عقاید جامعه ایرانی با فرهنگ بیگانه وجود دارد باعث شده تا صرف نظر از مسائل علمی و ورزشی دیدن برنامه های ماهواره ای باعث تاثیرات سوء اجتماعی در بین جوانان ایرانی شود . نباید خانواده ها به گونه ای برخورد کنند که جوانان به طور مخفیانه و دور از چشم دوستان و خانواده خود به دیدن برنامه های ماهواره بپردازند .

وی در خصوص تاثیرات روانی تماشای ماهواره بر روی اخلاق جوانان می افزاید : تاثیرات روحی و روانی که ماهواره می تواند بر شخصیت جوانان بگذارد بسیار وسیع است و حتی در برخی مواقع آنان را چنان تحت تاثیر قرار می دهد که امید خود را از ادامه زندگی از دست می دهند و به لحاظ عاطفی از خانواده دور می شوند .

محدود کردن و جمع آوری ماهواره در حال حاضر شاید رغبت استفاده از آن را میان و مردم و به خصوص جوانان تشدید کند و آنها سعی کنند تحت هر شرایطی به این وسیله دست پیدا کنند ، به گونه ای که خانواده ها نتوانند جوانان خود را از دیدن برنامه های ماهواره ای منع کنند ، بنا براین خانواده ها باید در وهله اول خودشان به آثار مخرب برنامه های غیر اخلاقی آگاه شوند و سپس با برخورد منطقی آنها را مجاب کنند که دیدن این گونه برنامه ها برای آنها مضر است .

مساله مهم دیگر این است که والدین اکنون به دلایل زیاد حضور کمرنگی در خانه دارند و اکثر پدران و مادران وقت کمتری را در کنار فرزندانشان می گذرانند ، همین امر موجب می شود بچه ها ساعات زیادی را در خانه تنها باشند و هر کاری که دوست دارند ، انجام دهند . 
گرچه گذران زندگی و کسب در آمد برای ایجاد رفاه و معیشت خانواده اهمیت دارد ، اما خانواده ها باید بدانند توجه معنوی به فرزندان اولویت بیشتری دارند و نباید این مساله به هیچ وجه تحت الشعاع مسائل مادی قرار بگیرد . میتوان ساعات بیشتری را در کنار بچه ها بود ، انها را به گردش برد و در واقع با حضور بیشتر بر رفتار آنها نظارت کرد .